Barwniki spożywcze - Czy są zdrowe i jak wpływają na smak?
Barwniki spożywcze - Czy są zdrowe i jak wpływają na smak?

Barwniki spożywcze owiane są złą sławą, ponieważ kojarzy się je głównie z chemicznymi dodatkami o nieznanym składzie. W rzeczywistości temat ten jest nieco bardziej skomplikowany, bo wiele produktów barwiących pozyskiwanych jest z naturalnych składników. Jakie są rodzaje barwników spożywczych i jak wpływają one na zdrowie oraz na smak potraw?

Do czego służą barwniki jadalne?

Barwniki do ciast, kremów i mas cukrowych mają za zadanie po prostu upiększyć Twoje wyroby cukiernicze. Nadają białym składnikom pięknych, różnorodnych barw, a nawet połysku. W naszym sklepie można dostać produkty dostępne w różnych postaciach: proszku, płynie, paście lub żelu, a nawet w sprayu. W zależności od rodzaju masy, którą chce się zabarwić, należy bardzo starannie wybrać formę barwnika, aby zanadto nie rozrzedzić jej, a uzyskać pożądany odcień. Można dowolnie eksperymentować z barwnikami, mieszając różne kolory lub dodając je po odrobince, do momentu aż uzyska się określony poziom zabarwienia. Można także malować poszczególne gotowe elementy wyrobów cukrowych przy pomocy sprayu, nadając im kolor jedynie z zewnątrz.

Barwniki spożywcze – rodzaje

Barwniki jadalne różnią się między sobą nie tylko kolorami i postacią, ale również pochodzeniem. I tak można barwić produkty wykorzystując do nich:

  • barwniki naturalne, będące ekstraktami roślin lub niektórych zwierząt (jak na przykład koszenila – barwnik pozyskiwany z pancerzy owadów zwanych czerwcami kaktusowymi.
  • barwniki identyczne z naturalnymi to te, które produkuje się w laboratoriach, ale ich skład jest taki sam, jak tych naturalnych – na przykład beta-karoten.
  • barwniki syntetyczne organiczne to takie, które tworzy się w wyniku syntezy różnych związków organicznych.
  • nieorganiczne substancje barwiące, w tym na przykład węglan wapnia czy dwutlenek tytanu, powstałe na skutek syntezy różnych metali, które w przyrodzie tworzą bardzo atrakcyjne barwy.

Czy barwniki jadalne są zdrowe?

Wszystkie barwniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym muszą zostać dopuszczone do obrotu. Każdy z nich ma swoje oznaczenie rozpoczynające się od litery E oraz liczby, która identyfikuje barwnik. Oznacza to, że bez względu na to, czy kupisz barwiony produkt w Polsce, czy za granicą, jego symbol jest taki sam na całym świecie, co łatwo odczytasz na etykiecie produktu. Barwniki do tortów wykorzystywane są powszechnie w cukiernictwie, ale często również w domach prywatnych, przy okazji tworzenia słodkich kolorowych wypieków. Czy są zdrowe? Wybierając barwniki naturalne możesz być pewien, że pochodzą one z pigmentów występujących powszechnie w przyrodzie, a zatem ich dodatek do ciasta nie będzie wiązał się z żadnymi przykrymi konsekwencjami zdrowotnymi. W przypadku kolorów uzyskanych w laboratoriach na drodze syntezy lepiej być ostrożnym. Ich dodatek do różnych wypieków i słodyczy zawsze jest pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów, więc przy normalnym, rozsądnym spożyciu nie odnotowuje się żadnych działań niepożądanych. Przypominamy, że wszystkie barwniki dopuszczone do obrotu i wykorzystywane w produkcji słodyczy zostały gruntownie przebadane pod kątem wszystkich możliwych reakcji niepożądanych i mogą budzić wątpliwości jedynie w przypadku alergików, którzy powinni być ostrożni sięgając po cokolwiek, na co są uczuleni

Czy warto dodawać barwniki do tortów?

Barwniki jadalne w masach cukrowych czy kremach do tortów, a także w ciastach, pozwalają stworzyć różne fantastyczne wariacje wypieków – na przykład tort, który składa się z różnokolorowych warstw układających się po przekrojeniu w barwy tęczy. Pod tym względem zdecydowanie warto czasem zabawić się w kolorowanie swoich wyrobów. Z pewnością wywołają one zachwyt na twarzach dzieci i pozwolą z fantazją upiec jubilatowi tort urodzinowy czy przygotować kolorowe babeczki na szkolny kiermasz. Nie należy obawiać się produktów barwionych kilkoma dodatkami z literką E z przodu, jednak z pewnością warto zwrócić uwagę na to, które konkretnie barwniki znajdują się w danym produkcie, i jakie jest ich pochodzenie. Przy okazjonalnej konsumpcji kolorowych, barwionych ciast z pewnością nic złego nie powinno się stać – w końcu nie zajadamy się nimi na co dzień w dużych ilościach.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium