Masa cukrowa - czyli jak tworzyć piękne ozdoby na twój tort?
Masa cukrowa - czyli jak tworzyć piękne ozdoby na twój tort?

Masa cukrowa za sprawą plastycznych właściwości znakomicie sprawdza się w zdobieniu tortów oraz rozmaitych ciast. Dekoracje z masy cukrowej cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników wypieków. Właśnie dlatego w niniejszym wpisie wyjaśniamy, jak w pełni wykorzystać jej szczególne właściwości, aby każdy tort robił niezapomniane wrażenie.

Z czego powstaje lukier plastyczny?

Masa cukrowa, znana jest również jako lukier plastyczny. Powstaje przede wszystkim z cukru pudru i żelatyny. Większą elastyczność zyskuje się po dodaniu do niej niewielkiej ilości glukozy. Ponadto można nadać jej dowolny kolor, dodając do niej kolorowe barwniki lub syropy owocowe. W podstawowej wersji pozostaje śnieżnobiała. Zwykle służy do dekorowania tortów w stylu angielskim oraz amerykańskich cupcakes. Z masy wykonuje się też rozmaite figurki np. dopasowane do konkretnych świąt, takich jak komunia lub ślub. Ogromna zaleta lukru to duża plastyczność, ponieważ jego struktura przypomina nieco modelinę.

Co ważne, lukier plastyczny można przygotować z wyprzedzeniem lub z powodzeniem wykorzystać jego pozostałości. W takim wypadku masę przechowujemy w szczelnym zamknięciu w temperaturze chłodniczej. Należy chronić ją przed dostępem powietrza, gdyż doprowadzi ono do wyschnięcia oraz niepożądanej kruchości masy.

Masa cukrowa ze sklepu czy zrobiona samodzielnie?

W internecie znajduje się wiele przepisów na masę cukrową. Wystarczy się z nimi zapoznać, aby stwierdzić, że jej stworzenie nie przysparza wielu kłopotów. To jednak kolejny element, który należy uwzględnić podczas przygotowania tortu. Na szczęście z powodzeniem można tego uniknąć za sprawą dostępnych na rynku gotowych lukrów plastycznych, dostępnych w naszym sklepie. Wybierając taki produkt, zyskujemy pewność, że zachowa się bez zarzutu podczas pracy. To dobra opcja dla osób dopiero zaczynających przygodę z masą cukrową, a także wszystkich tych, którzy lubią oszczędność czasu w kuchni.

Jak formować lukier plastyczny?

Trzeba uwzględnić, że tort, na który ma trafić masa cukrowa, powinien być schłodzony oraz pokryty masą maślaną, dzięki której lukier dobrze przylega do ciasta. Ponadto niezależnie od tego, czy planujemy samodzielne robienie figurek, czy raczej ozdobienie całego tortu masą, musimy ją właściwie przygotować. Dlatego pierwszy krok to rozwałkowanie masy cukrowej na blacie lub silikonowej macie. Aby uniknąć przyklejania się jej do wałka lub podłoża, warto posypać je cukrem pudrem lub skrobią ziemniaczaną. Przy formowaniu figurek lub innych ozdób dłonie również warto obsypać jednym z produktów. Następnie wyrabiamy masę do chwili, aż zyska właściwą elastyczność. Tworząc figurki, lepimy je dokładnie tak samo jak te z plasteliny. Tutaj wiele zależy od naszej inwencji i zdolności. Z kolei listki lub inne kształty wykrawamy foremkami.

Jak ozdobić tort za pomocą lukru plastycznego?

Czas na ozdobienie całego tortu za pomocą masy cukrowej. Otóż trzeba rozwałkować ją na równy placek z uwzględnieniem rozmiaru tortu. Aby wszystko poszło zgodnie z planem, a efekt zaspokoił oczekiwania estetyczne, pozostawiamy spory zapas masy tak, aby pokryła boki ciasta. Kolejny krok to owinięcie rozwałkowanego lukru na wałku oraz przeniesienie go na wypiek. Zaczynamy od dolnej krawędzi tortu!

Doklejanie masy zaczynamy od środka, kierując się do zewnątrz tortu, po czym powoli doklejamy kawałek po kawałku. U dołu powstanie niewielka falbanka, którą należy odciąć. Aby uzyskać zadowalający rezultat, całość wygładzamy za pomocą packi cukierniczej. Z kolei dekoracje z masy cukrowej mocujemy, delikatnie zwilżając je wcześniej wodą. Inna opcja to wykorzystanie czekolady dopasowanej do koloru ciasta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium