
Gdy pieczemy je z dużym wyprzedzeniem należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pierniki po wyjęciu z piekarnika twardnieją, ale gdy chcemy aby zmiękły należy włożyć do nich skórki jabłka, pomarańczy lub chleba.
Podane składniki wystarczą na ok 100 pierników o wielkości ok 5/6 cm.
- 550g mąki pszennej
- 300g miodu
- 100g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30/40g przyprawy do piernika
- kakao ( opcjonalnie )
Miód i masło podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić.
Suche składniki umieścić w misie i wymieszać.
Do wystudzonego masła z miodem dodać jajko. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać przy pomocy miksera lub ręcznie wyrobić ciasto.
Gdy masa na pierniki jest zbyt luźna, należy ją umieścić w lodówce na kilka godzin do stwardnienia. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wałkować na grubość ok 3 mm.
Wykrojone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok 8/9 minut.
Upieczone ciasteczka po wystudzeniu można dekorować lukrem. Do dekorowania pierniczków najbardziej sprawdzi się lukier królewski.
Przepis na lukier królewski:
- 1 białko jaja
- 150g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy mikserem ręcznym z mieszadłami ( ważne jest aby nie używać końcówek do ubijania, żeby zbytnio nie napowietrzyć lukru) konsystencję lukru możemy swobodnie regulować. Gdy lukier jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, a gdy jest zbyt gęsty wlewamy więcej soku z cytryny. Do dekorowania używam jednorazowych rękawków cukierniczych, barwników oraz brokatów spożywczych.
Wszystkie niezbędne akcesoria oraz barwniki znajdziecie w naszym sklepie 😊