Typ mąki – co oznacza i jaki wybrać do pieczenia?
Typ mąki – co oznacza i jaki wybrać do pieczenia?

Kiedy kupujesz mąkę, możesz spotkać się z różnymi jej oznaczeniami – typ 450, 500, 650. Na wielu opakowaniach producenci zaczęli umieszczać informację mówiącą o tym, jakiego rodzaju wypieki można przyrządzić z użyciem konkretnego typu. Jaki typ mąki do ciasta wybrać? Wiele zależy od tego, co planujesz upiec!

Typ mąki co oznacza?

Mąka to produkt przemiału zbóż różnego rodzaju. Ziarno poddawane jest we młynie procesowi obróbki, w wyniku której usunięta zostaje część lub znaczna większość łuski nasiennej, a samo bielmo zostaje zmielone na proszek. Efekt odpadu, czyli właśnie łupina nasienna, jest jednocześnie najbardziej wartościową częścią całego ziarna – zawiera błonnik, minerały i witaminy. Dlaczego jest odrzucana przy mieleniu mąki? Ponieważ obecność otrębów nieco utrudnia uzyskanie plastycznej, łatwo wyrastającej masy, szczególnie w przypadku mąk z glutenem. To białko odpowiada właśnie za specyficzną zdolność do rozciągania się ciasta oraz jego rośnięcie pod wpływem ciepła.

Typ mąki to nic innego, jak tylko oznaczenie stopnia oczyszczenia ziarna z łupin. Im niższy typ, tym mniej witamin, minerałów i błonnika, a więcej glutenu. Dlaczego typy mają oznaczenia w setkach? Ponieważ próbkę mąki spala się w specjalnym piecu w bardzo wysokiej temperaturze i oblicza, ile pozostało z niej popiołu, czyli minerałów, które nie ulegają spaleniu. Tę zawartość mnoży się razy 1000, i tak na przykład typ mąki 450 oznacza, że zawartość popiołu w tej próbce wynosiła 0,45%. Najwyższy typ mają mąki razowe, czyli tylko jednokrotnie zmielone, zawierające dużo okrywy nasiennej.

Poszczególne rodzaje mąki. Typ mąki co oznacza?

Wybierając mąkę do pieczenia drożdżówek, pizzy czy chleba, musisz wiedzieć, jaki rodzaj wybrać, aby dany wypiek wyszedł naprawdę najlepiej jak to możliwe. To ważne, bo jeśli wybierzesz nieodpowiednią mąkę, możesz uzyskać nie do końca wymarzony smak lub konsystencję tego, co pieczesz. Jaki typ mąki do ciasta wybrać? Oto Twoja ściągawka:

  • typ 00: mąka nazywana „silną” ze względu na bardzo wysoką zawartość glutenu i niską popiołu. Używa się ją w zasadzie głównie do pizzy.
  • typ 450: to mąka tortowa, używana głównie do wypieku biszkoptów, bułek czy naleśników
  • typ 500: mąka krupczatka, nieco grubiej zmielona niż tortowa, najlepsza jest do ciastek kruchych oraz makaronów
  • typ 550: mąka luksusowa, to uniwersalna biała mąka idealna do pierogów czy ciast drożdżowych
  • typ 650: to nieco „cięższa” mąka luksusowa, która dobrze nada się do pierogów, naleśników, ciast drożdżowych, racuchów czy innych wypieków, a także do klusek
  • typ 720: mąka żytnia pytlowa, dobrze sprawdza się przy pieczeniu chlebów
  • typ 850: mąka pszenna chlebowa, najlepsza do wypieku chleba
  • typ 2000: mąka żytnia razowa o wysokiej zawartości popiołu, sprawdzi się przy przygotowywaniu naleśników, zdrowych ciast czy razowych chlebów

Jaki typ mąki warto mieć w domu?

Każda szanująca się gospodyni dobrze wie, że nie należy lekceważyć typów mąki. Dlatego warto mieć w domu zarówno mąkę 00, jeśli najdzie nas ochota na włoską pizzę, jak i białą mąkę 450 do domowych ciast biszkoptowych, a nawet mąki do wypieku chleba o wysokim indeksie. Tak naprawdę typ mąki, ale też rodzaj ziarna, jaki powinno się mieć w kuchni zależy głównie od tego, co najczęściej wypiekamy z konkretnego produktu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium